Οι συνέπειες της μεγάλης και της μέτριας έλλειψης βιταμίνης Β12©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


  Περίληψη άρθρου

Φυσιολογικά, η βιταμίνη B12 συμβάλλει στη δόμηση της μυελίνης, τη διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων και την εξασφάλιση της υγείας του νευρικού συστήματος. Όμως, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 στους ιστούς, όπως αυτό συμβαίνει στη διατροφική έλλειψη της βιταμίνης Β12 και άλλες καταστάσεις, τότε διακινδυνεύεται η ακεραιότητα της θήκη της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών νεύρων. Η βιταμίνη B12 βοηθάει επίσης στην παραγωγή χημικών νευρομεταβιβαστών, δηλαδή των χημικών εκείνων μορίων που μεσολαβούν για τη μετάδοση των συναισθηματικών πληροφοριών στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα που μεταδίδουν συναισθηματικές πληροφορίες.


Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη μεθυλίωση της μυελίνης, των νευρομεταβιβαστών και των φωσφορολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για την ακεραιότητα του κεντρικού και περιφερικού συστήματος [1, 2].

Η νευροπροστατευτική δράση της βιταμίνης Β12

Η σοβαρή  έλλειψη βιταμίνης Β12  εκδηλώνεται με αισθητικές διαταραχές των άκρων (αίσθημα τσιμπημάτων και μουδιάσματος), απώλεια του αισθήματος κραδασμού  και της θέσης των αρθρώσεων, κινητικά προβλήματα, διαταραχή της ισορροπίας, διαταραχή της γνωσιακής ικανότητας (ικανότητα δημιουργίας σκέψεων, διαταραχή της μνήμης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων) και κατάθλιψη [3, 4]



Η βιταμίνη Β12 επηρεάζει ποικίλες διαστάσεις της ψυχικής υγείας, αλλά το πώς τις επηρεάζει εξακολουθεί να είναι υπό συνεχή έρευνα, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστοί, ξεκάθαρα οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της βιταμίνης Β12 στο νευρικό σύστημα.

Αυτό που είναι γνωστό είναι η δράση της βιταμίνης Β12 στη μυελίνωση των νεύρων. Όλα τα κύτταρα του νευρικού συστήματος ειναι μονωμένα με τη θήκη της μυελίνης. Αυτή η προστατευτική στιβάδα που είναι δομημένη από πρωτεϊνικός και λιποειδικό υπόστρωμα  βοηθάει στην ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων (νευρικών ώσεων)  μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Φυσιολογικά, η βιταμίνη B12 συμβάλλει στη δόμηση της μυελίνης, τη διατήρηση της  επικοινωνίας  μεταξύ των νεύρων και την εξασφάλιση της υγείας του νευρικού συστήματος. Όμως, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 στους ιστούς, όπως  αυτό συμβαίνει στη διατροφική έλλειψη της βιταμίνης Β12 και άλλες καταστάσεις, τότε διακινδυνεύεται  η ακεραιότητα της θήκη της μυελίνης που περιβάλλει  τα νεύρα του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών νεύρων. 

Χωρίς τη θήκη της μυελίνης επιβραδύνεται η μεταβίβαση των νευρικών ώσεων (σημάτων), τα σήματα γίνονται σποραδικά και προκαλούνται νευρολογικά συμπτώματα, που μπορεί να είναι από δυσκολίες στη βάδιση, έως τις αλλαγές της γνωσιακής λειτουργίας και της ψυχικής διάθεσης.

Η βιταμίνη B12 βοηθάει επίσης στην παραγωγή χημικών νευρομεταβιβαστών, δηλαδή των χημικών εκείνων μορίων που μεσολαβούν για τη μετάδοση των συναισθηματικών πληροφοριών στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα που μεταδίδουν συναισθηματικές πληροφορίες.

Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνεργασία με την S-αδενοσυλμεθειονίνη [S-Adenosylmethionine (SAMe)], η οποία φυσιολογικά υπάρχει σε όλο το σώμα [5]. 

Η βιταμίνη Β12 είναι συμπαράγοντας της συνθετάσης της μεθειονίνης  για τη σύνθεση της μεθειονίνης, που είναι ο πρόδρομος του παγκόσμιου μεθυλιοδότη της S-αδενοσυλμεθειονίνης (SAMe), η οποία συμμετέχει σε διάφορους επιγενετικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου [6]. 

H βιταμίνη Β12, η SAMe, βιταμίνη Β6 και το φολικό ή φυλλικό οξύ ρυθμίζουν τη σύνθεση και το μεταβολισμό διάφορων νευρομεταβιβαστών όπως η σεροτονίνημελατονίνη, και ντοπαμίνη.

Χωρίς επαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης Β12, όλοι αυτοί οι νευρομεταβιβαστές παύουν να απελευθερώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Καθώς οι συγκεντρώσεις των νευρομεταβιβαστών ελαττώνονται μπορεί να δημιουργηθούν συμπτώματα διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Έχει βρεθεί σε παλαιότερες έρευνες ότι, επίσης και  η έλλειψη φολικού ή φυλλικού  οξέος  (folate) μπορεί να συμετέχει, μέχρι το ένα τρίτο των ασθενών, στην εκδήλωση  σοβαρής κατάθλιψης και ότι η θεραπεία των ασθενών με την ταυτόχρονη χορήγηση φολικού ή φυλλικού οξέος  μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας  των ασθενών.

Στους ασθενείς με κατάθλιψη πρέπει να μετρώνται στον ορό του αίματός τους, όχι μόνον οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β12, αλλά και τα επίπεδα της ολικής ομοκυστείνης, του μεθυλμαλονικού οξέος και του φυλλικού ή φολικού οξέος[7].

Εφόσον έχει αποδειχτεί εργαστηριακά η έλλειψη της βιταμίνης Β12 στους ασθενείς με κατάθλιψη, εκτός από τη θεραπευτική αγωγή τους με το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό φάρμακο που χορηγείται από τον θεράποντα ψυχίατρο, χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ.

Σήμερα, αντί των επώδυνων ενδομυικών ενέσεων της βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη ή υδροξυκοβαλαμίνη), μπορεί να χορηγηθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα το υπογλώσσιο διάλυμα μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης  [Dr Gkelis' Safe Vitamin B12], που είναι η πιο ευαπορρόφηες μορφές βιταμίνης Β12.

Η δόση του Dr Gkelis' Safe Vitamin B12  είναι: 

Ενήλικες:  0.5ml ή 8 σταγόνες υπογλωσσίως, ημερησίως (500μg μεθυλκοβαλαμίνης και 500μg αδενοσυλκοβαλαμίνης). 

Νεογνά, Bρέφη, Παιδιά:  0.25ml ή 4 σταγόνες υπογλωσσίως, ημερησίως (250μg μεθυλκοβαλαμίνης και 250μg αδενοσυλκοβαλαμίνης).

Το Dr Gkelis' Safe Vitamin B12  λαμβάνεται το πρωί ή το απόγευμα με κενό στομάχι. Το διάλυμα παραμένει κάτω από τη γλώσσα 10-15 δευτερόλεπτα και καταπίνεται.

Το Dr Gkelis' Safe Vitamin B12  είναι χρήσιμο στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12, άτομα με δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12, και τους χορτοφάγους, όλων των ηλικιών.

Τα άτομα που έχουν ανάγκη συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης Β12 με το  Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 μπορούν να αποφύγουν τις επώδυνες ενδομυϊκές ενέσεις της βιταμίνης Β12. 

Η καθημερινή υπογλώσσια χορήγηση διαλύματος μεθυλκοβαλαμίνη και η  αδενοσυλκοβαλαμίνης (500mg) και αδενοσυλκοβαλαμίνης (500mg)  [Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12]  συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης Β12.

Tο DrGkelis’ SafeVitaminB1 σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 28.23 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Stabler SP. Clinical practice. Vitamin B12 deficiency. N Engl J Med 2013;368:149–60. [PubMed] [Ref list]

2. Hunt A, Harrington D, Robinson S. Vitamin B12 deficiency. BMJ2014;349:g5226. [PubMed] [Ref list]

3. Stabler SP. Clinical practice. Vitamin B12 deficiency. N Engl J Med 2013;368:149–60. [PubMed] [Ref list]

4. Hunt A, Harrington D, Robinson S. Vitamin B12 deficiency. BMJ2014;349:g5226. [PubMed] [Ref list]

5. Coppedè F (2010) One-carbon metabolism and alzheimer's disease: Focus on epigenetics. Curr Genomics 11: 246.[PMC free article] [PubMed] [Ref list

6. Uwe Gröber, Klaus Kisters, Joachim Schmidt. Neuroenhancement with Vitamin B12—Underestimated Neurological Significance. Nutrients. 2013 Dec; 5(12): 5031–5045. Published online 2013 Dec 12. doi: 10.3390/nu5125031

7. T. Bottiglieri, M. Laundy, R. Crellin, B. Toone, M. Carney, E. Reynolds. Homocysteine, folate, methylation, and monoamine metabolism in depression. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2000 Aug; 69(2): 228–232. doi: 10.1136/jnnp.69.2.228


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.