Ποιο είναι το καταλληλότερο συμπλήρωμα βιταμίνης B12 για τον οργανισμό των φυτοφάγων;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


  Περίληψη άρθρου

Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να εκδηλώσουν αναιμία, σωματική κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, κατάθλιψη, πτωχή μνήμη, προβλήματα όρασης, όσφρησης και ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 είναι ασφαλές, είτε όταν χορηγείται στη σωστή δοσολογία στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε όταν χορηγείται συμπληρωματικά θεραπευτικά σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, είτε όταν χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσεως από τους χορτοφάγους ή φυτοφάγους.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων [European Food Safety Authority (ΕFSA)] ο συδυασμός μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυκοβαλαμίνης αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστατη έκφραση της φυσικής βιταμίνης Β12.


Τα άτομα που έχουν προσαρμόσει το μεταβολισμό τους να λειτουργεί ομαλότερα με τρόφιμα αποκλειστικά φυτικής προελεύσεως, δηλαδή τα άτομα που αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά) κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ιατρικά προβλήματα από έλλειψη βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 προσλαμβάνεται από τον οργανισμό του ανθρώπου, όταν καταναλίσκει ζωικές πρωτεΐνες [1].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τηλ. 6944280764       pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr
www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική,  Αντιγήρανση,  Συμπληρωματική  Ιατρική, Medical Life Coaching
Για τα άτομα που αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες το καταλληλότερο συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 που πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά είναι το Dr Gkelis΄ Safe Vitamin B12, υπογλωσσίως. Είναι το καταλληλότερο συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, διότι περιέχει τις πιο  βιοδραστικές μορφές βιταμίνης Β12, ήτοι, την μεθυλκοβαλαμίνη και αδενοσυλκοβαλαμίνη.

Αν και είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Β12 είναι αυτή  που συμμετέχει στους βιοχημικούς μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, ο όρος βιταμίνη Β12 είναι ένας συλλογικός όρος, ο οποίος περιλαμβάνει 4 μορφές βιταμίνης Β12 που λέγονται κοβαλαμίνες. Οι κοβαλαμίνες διαφέρουν στη χημική τους δομή και γιαυτό δεν δρουν με ισότιμο τρόπο στα ανθρώπινα  κύτταρα [2].

Κύριοι λόγοι που οι φυτοφάγοι χρειάζονται τη Dr GkelisSafe Vitamin B12

Οι μη ισορροπημένες χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μην περιέχουν μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά, που δεν υπάρχουν ή υπάρχουν σε περιορισμένες ποσότητες στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή και αν υπάρχουν ή δεν απορροφώνται επαρκώς  ή έχουν πτωχή βιοδιαθεσιμότητα (π.χ. ο σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνη D3, ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα). Παρά τούτο  μόνο η κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12)  φαίνεται να απουσιάζει από τη χορτοφαγική δίαιτα, της οποίας  η έλλειψη μπορεί να έχει σοβαρά επακόλουθα για την υγεία [1].

Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12είναι απαραίτητο για τους φυτοφάγους για τους παρακάτω λόγους.

1.  Το Dr Gkelis’ Safe  Vitamin B12περιέχει μεθυλκοβαλαμίνη και αδενοσυλκοβαλαμίνη, που είναι οι πιο δραστικές, βιοδιαθέσιμες συνενζυματικές μορφές βιταμίνης Β12, και  δεν χρειάζεται , προκειμένου να απορροφηθούν, να χορηγηθούν με μορφή ενδομυικών ενέσεων κοβαλαμίνης και υδροξυκοβαλαμίνη, που είναι εξαιρετικά επώδυνες [3].

2. Το Dr Gkelis’ Safe  Vitamin B12αποκαθιστά και διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας του σώματος. Η μεθυλκοβαλαμίνη και αδενοσυλκοβαλαμίνη  προάγουν την παραγωγή ενέργειας με πολλαπλούς τρόπους, υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων, συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων,  βοηθούν στη μετατροπή των υδατανθράκων προς  γλυκόζη, η οποία χρησιμοποιείται από τα κύτταρα ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας [4].

3. Είναι το πιο ευαπορρόφητο σκεύασμα, που απορροφάται ταχύτατα από το βλεννογόνο του στόματος και γιαυτό χορηγείται υπογλωσσίως με άδειο στομάχι, το πρωί ή το απόγευμα. Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12  μπορεί να εκδηλώσουν αναιμία, σωματική κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, κατάθλιψη, πτωχή μνήμη, προβλήματα όρασης, όσφρησης και ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων [5, 6].

4. Υποστηρίζει τις κυριότερες βιοχημικές διαδικασίες του ανθρωπίνου σώματος. Προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από την αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστείνης. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα είναι ένας από τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου,  εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και νόσου του Alzheimer [7, 8].

5. Υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία του ύπνου. Η μεθυλκοβαλαμίνη ασκεί θετικά αποτελέσματα στην έλευση και τη δημιουργία ομαλού και ευχάριστου ύπνου, διότι επηρεάζει την έκκριση μελατονίνης και την ευαισθησία του ανθρώπινου οργανισμού προς το φως. Βοηθάει επίσης στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ανθρώπινου βιολογικού ωρολογίου [9].

Τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που προκαλεί η Dr GkelisSafe Vitamin B12

  • Υποστηρίζει διατροφικά την ομαλή λειτουργία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος [10].

  • Ασκεί νευροπροστατευτική δράση, προάγοντας την υγεία του νευρικού συστήματος [11].

  • Μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης κρδιοκυκλοφορικής νόσου, αλλά και άλλων νοσημάτων [12].

  • Προστατεύει  από την  κατάθλιψη [13].        

  • Υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων και την παραγωγή ενέργειας.
  • Είναι απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την παραγωγή του DNA των κυττάρων.

  • Μπορεί να υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία της αφύπνισης.

  • Η μεθυλκοβαλαμίνη αναστέλλει των πολλαπλασιασμό των κακοήθων κυττάρων [14].


Ιατρικά δεδομένα που αφορούν την  έλλειψη της βιταμίνης  Β12

·         Υπολογίζεται ότι το 30% των ενηλίκων άνω των 50 ετών αδυνατούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12 που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους και ο μόνος τρόπος που μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό τους με βιταμίνη Β12 είναι ο συμπληρωματικός.

·         Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του εγκεφάλου.

·         Χορηγώντας συμπληρωματικά βιταμίνη Β12 δεν θεραπεύεται η νόσος του Alzheimer. Όμως υπάρχουν έρευνες  που συνδέουν τη νόσο του Alzheimer  με την έλλειψη βιταμίνης Β12 [15].

·         Η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί στην πρόκληση μεγαλοβλαστικής αναιμίας, κατά την οποία δεν αναπτύσσονται κανονικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια και γιαυτό δεν γίνεται αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί η αναιμία αυτή με χορήγηση βιταμίνης Β12 καταλήγει στο μοιραίο [16].

Η χρήση του Dr Gkelis΄ Safe Vitamin B12  είναι ασφαλής και ακίνδυνη

Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 είναι ασφαλές, είτε όταν χορηγείται στη σωστή δοσολογία στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε όταν χορηγείται συμπληρωματικά θεραπευτικά σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, είτε όταν χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσεως από τους χορτοφάγους ή φυτοφάγους.

Γιατί το DrGkelisSafeVitamin B12 είναι το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο συμπλήρωμα βιταμίνης Β12; 

Διότι:

·         Περιέχει μεθυλκοβαλαμίνη και αδενοσυλκοβαλαμίνη, που είναι άμεσα απορροφούμενες από το βλεννογόνο του στόματος, που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και βιοδιατίθενται σε όλόκληρο το σώμα.

·         Απορροφάται ταχύτατα  και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε μετατροπή της στο ήπαρ.

·         Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων  [European Food Safety Authority (ΕFSA)] ο συδυασμός  μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυκοβαλαμίνης αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστατη έκφραση της φυσικής βιταμίνης Β12 [17].

·         Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12  λαμβάνεται εύκολα υπογλωσσίως με τη χρήση σταγονόμετρου, το πρωί ή το απόγευμα με κενό το στομάχι. Αφού το υγρό παραμείνει κάτω από τη γλώσσα για 10 δευτερόλεπτα, απορροφάται από το βλεννογόνο και στη συνέχεια καταπίνεται. Η δόση για τους ενήλικες είναι 8 σταγόνες υπογλσσίως και για τα παιδιά 4 σταγόνες υπογλωσσίως.

·         Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 είναι φιλικό για τους σχετικά ή απόλυτα χορτοφάγους ή φυτοφάγους και δεν περιέχει γλουτένη ή μεταλλαγμένα γονιδιακώς  προϊόντα.

·         Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 κατασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές καλών  κατασκευών (Good Manufacturing Practices (GMPs) και έχει κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ. 

Βασικά ερωτήματα των ατόμων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το Dr GkelisSafe Vitamin B12

Τι είναι η βιταμίνη Β12; Με τον όρο  βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) περιγράφεται μια ομάδα χημικών ουσιών που χημικά σχετίζονται με το κοβάλτιο, τα μόρια των οποίων συμμετέχουν σε διάφορες βιοχημικές διαδικασίες, όπως η σύνθεση του κυτταρικού DNA , η σύνθεση των  λιπαρών οξέων, την παραγωγή και ρύθμιση της ενέργειας στα κύτταρα.

Φυσιολογικά ενεργές μορφές της βιταμίνης Β12 είναι η μεθυλκοβαλαμίνη και η αδενοσυλκοβαλαμίνη. Η υδροξυκοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12a,  OHCbl) και η κυανοκοβαλαμίνη   (CNCbl) είναι μορφές βιταμίνης Β12 που αποθηκεύονται και απελευθερώνονται. 

Οι μορφές αυτές συμμετέχουν σε βιοχημικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως αυτή της μιτοχονδριακής μεθυλμαλονυλσυνενζυματικής Α μουτάσης [methylmalonylcoenzyme A mutase ], που μετατρέπει το μεθυλμαλονικό οξύ  [methylmalonic acid (MMA)] σε σουκκινικό και τη σύνδεσh αυτής της διαδικασίας με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και την ενεργοποίηση της συνθάσης της μεθειονίνης, που συμμετέχει στη σύνθεση του αμινοξέος της μεθειονίνης. Περισσότερα βλέπε: ''Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12'' (Υπογώσσιο διάλυμα μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης) ©

2. Τι εναι η υδροξυβιταμίνη Β12 και η κυανοκοβαλαμίνη; Είναι φθηνές κοβαλαμίνες που έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως υπό μορφή επωδυνων ενδομυικών ενέσων αλλά και από το στόμα. Η κυανοκοβαλαμίνη περιέχει το μόριο του κυανιδίου  που πρέπει να μεταβολιστεί στο ήπαρ.

Η διαδικασία απομάκρυνσης του κυανιδίου   χρειάζεται τη  χρησιμοποίηση μεθυλομάδων, που φυσιολογικά χρησιμοποιούνται για την ελάττωση των επιπέδων της ομοκυστεΐ νης (τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστείνης είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, κατάθλιψης, σχιζοφρένειας, εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας  και συγγενείς διαμαρτίες στη διάπλαση των εμβρύων).

Η κυανοκοβαλαμίνη κλέβει από το ανθρώπινο σώμα τις χρήσιμες μεθυλομάδες και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μια ακατάλληλη, φθηνή και πτωχής ποιότητας βιταμίνη, αντί να ωφελήσει, μπορεί να βλάψει.

3. Πως τεκμηριώνεται η ανωτερότητα του Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12  έναντι των άλλων κοβαλαμινών; Το Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12  είναι υδατικό διάλυμα, που περιέχει μεθυλκοβαλαμίνη (500μg) και αδενοσυλκοβαλαμίνη (500 μg), σε φιαλίδιο των 30ml με σταγονόμετρο. Αυτό το διάλυμα απορροφάται ασφαλώς όταν έρχεται σε επαφή με το βλεννογόνο που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα και καταπίνεται.

Επειδή έχει εξαιρετική απορρόφηση χρησιμοποιείται αποτελεσματικότερα στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να υποστεί μετατροπή στο ήπαρ.  Η μεθυλκοβαλαμίνη συμμετέχει στην παραγωγή του  DNA των κυττάρων, του αίματος, δρα νευροπροστατευτικά και συμμετέχει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εγκέφαλο, νεύρα, αίμα,  υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία της όρασης, της όσφρησης και της ακοής, τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη και τη συναισθηματική υγεία,  που δεν ισχύει για την κυανοκοβαλαμίνη. Η αδενοσύλκοβαλαμίνη συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων  και την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα.

Η κυανοκοβαλαμίνη δεν συνιστάται στους καπνιστές, αυτούς που έχουν νεφρολογικά προβλήματα και όσους δεν μπορεί να μεταβολίσουν το κυανίδιο. 


Tο Dr Gkelis’ Safe Vitamin B1 σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 28.23 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Li D. Chemistry behind Vegetarianism. J Agric Food Chem. 2011 Feb 9; 59(3):777-84.[PubMed] [Ref list]

2.HODGKIN DC, KAMPER J, MACKAY M, PICKWORTH J, TRUEBLOOD KN, WHITE JG. Structure of vitamin B12. Nature. 1956 Jul 14; 178(4524):64-6.[PubMed] [Ref list]

3.Health Quality Ontario.Vitamin B12 and Cognitive Function: An Evidence-Based Analysis. Ont Health Technol Assess Ser. 2013; 13(23): 1–45.

4.Rima Obeid, Sergey N Fedosov, Ebba Nexo. Cobalamin coenzyme forms are not likely to be superior to cyano- and hydroxyl-cobalamin in prevention or treatment of cobalamin deficiency. Mol Nutr Food Res. 2015 Jul; 59(7): 1364–1372. Published online 2015 May 12. doi: 10.1002/mnfr.201500019

4.Huan Fang, Jie Kang, Dawei Zhang. Microbial production of vitamin B12: a review and future perspectives. Microb Cell Fact. 2017; 16: 15. Published online 2017 Jan 30. doi: 10.1186/s12934-017-0631-y

5.Gröber U. Micronutrients: Metabolic Tuning—Prevention—Therapy. Drug Metab. Drug Interact. 2009;24:331. doi: 10.1515/DMDI.2009.24.2-4.331. [Cross Ref] [Ref list]

6.Derin SKoseoglu SSahin CSahan M. Effect of vitamin B12 deficiency on olfactory function. Int Forum Allergy Rhinol. 2016 Oct;6(10):1051-1055. doi: 10.1002/alr.21790. Epub 2016 Apr 27.

7.Paul Ganguly, Sreyoshi Fatima. AlamRole of homocysteine in the development of cardiovascular disease. Nutr J. 2015; 14: 6. Published online 2015 Jan 10. doi: 10.1186/1475-2891-14-6

8.Seshadri S, Beiser A, Selhub J, Jacques P, D'Agostino RB, Wilson PW, Wolf PA. Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer's disease. N Engl J Med 2002;346:476–83. [PubMed]

9.Touitou Y. [Dysfunctions of biological clocks and their treatments]. . Ann Pharm Fr. 2008 Jun;66(3):146-57. doi: 10.1016/j.pharma.2008.05.001. Epub 2008 Jun 20.

10. Volkov I. The critical role of vitamin B12. Phys Sportsmed. 2008 Dec;36(1):34-41. doi: 10.3810/psm.2008.12.9.

11.Yiting Zhang, Nathaniel W. Hodgson, Malav S. Trivedi, Hamid M. Abdolmaleky, Margot Fournier, Michel Cuenod, Kim Quang Do, Richard C. Deth. Decreased Brain Levels of Vitamin B12 in Aging, Autism and Schizophrenia. PLoS One. 2016; 11(1): e0146797. Published online 2016 Jan 22. doi: 10.1371/journal.pone.0146797

12.Uwe GröberKlaus Kisters, and Joachim Schmidt .Neuroenhancement with Vitamin B12—Underestimated Neurological Significance. Nutrients. 2013 Dec; 5(12): 5031–5045.

Published online 2013 Dec 12. doi:  10.3390/nu5125031

13.Kim JM, Stewart R, Kim SW, Yang SJ, Shin IS, Yoon JS . Predictive value of folate, vitamin B12 and homocysteine levels in late-life depression. Br J Psychiatry. 2008 Apr; 192(4):268-74. [PubMed] [Ref list]

14.Volkov I. The critical role of vitamin B12. Phys Sportsmed. 2008 Dec;36(1):34-41. doi: 10.3810/psm.2008.12.9.

15. Jernerén FElshorbagy AKOulhaj ASmith SMRefsum HSmith AD. Brain atrophy in cognitively impaired elderly: the importance of long-chain ω-3 fatty acids and Bvitamin status in a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):215-21. doi: 10.3945/ajcn.114.103283. Epub 2015 Apr 15.

16.Green RDatta Mitra A. Megaloblastic Anemias: Nutritional and Other Causes. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):297-317. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.013. Epub 2016 Dec 14.

17.ΕFSA. The EFSA SCIENTIFIC OPINION on 5’-deoxyadenosylcobalamin and methylcobalamin as sources for Vitamin B12 added as a nutritional substance in food supplements Journal (2008) 815, 1-21


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.