Μεθυλμαλονικό οξύ και ο ρόλος του στη λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


  Περίληψη άρθρου

Το μεθυλμαλονικό οξύ συμμετέχει στο μεταβολισμό της βιταμίνης Β12. Οι αυξημένες τιμές του μεθυλμαλονικού οξέος είναι διαγνωστικά σημαντικές στα άτομα , των οποίων τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά οι ασθενείς παραπονούνται για την παρουσία συμπτωματολογίας έλλειψης βιταμίνης Β12. Τα υψηλά επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος είναι διαγνωστικά της λειτουργικής έλλειψης βιταμίνης Β12, δηλαδή ενώ οι τιμές της βιταμίνης Β12 είναι φυσιολογικές στον ορό του αίματος, εν τούτοις υπάρχει ενδοκυττάρια έλλειψη βιταμίνης Β12, που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς.


Κλινικά, η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί σε νευρολογική διαταραχή και μεγαλοβλαστική αναιμία και αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ζωής.
 H βιταμίνη Β-12 είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος και τη διατήρηση της υγείας. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη διότι συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA και την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια.
 
Ο όρος λειτουργική ή μεταβολική  έλλειψη βιταμίνης Β12 σημαίνει ότι ενώ οι τιμές των συγκεντρώσεων της βιταμίνης Β12 στον ορό του αίματος του αίματος βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, εν τούτοις υπάρχει ενδοκυττάρια έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.

Μέλλος Χρυσοβαλάντης Ιατρός Γεν./Οικογ. Ιατρικής, Επιμελητής Α' Γενικής Ιατρικής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γεν. Νοσοκομείου Κορίνθου. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Επείγουσα Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική

Δρ Χρυσάνθη Καραπάντζου, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Göttingen, Γερμανίας,
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών της Βοτουλινικής Τοξίνης στην ΩΡΛ.

Μaster Αισθητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sophia Antipolis, Grabce.

Διευθύντρια του τμήματος Facial Rejuvenation της Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Μονάχου (LMU), Γερμανίας.


ΙΑΤΡΕΙΟ: Γεωργίου Ζερβού 19, Δράμα, 66100, Τηλ.:

25210 57557, Fax: 25210 57558
Κιν.: 6937377549, 6936580860, 6937377547
mail:  chrisanthi24@yahoo.gr   www.karapantzos.gr

Γκόλας Ευάγγελος, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος ΥΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Ακοολογία, ΩΡΛ ενδοσκοπήσεις, Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική

Καλιάφα Σπ. 1Α
Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

+30 26510 49006
+30 6936 349 006
info@egolas.gr  www.egolas.gr

Πάγκαλος Άρης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Πρόεδρος της Ελλήνικής Εταιρείας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών

Ηρώων πολυτεχνείου 8, Αγ. Νικόλαος Λασιθίου Κρήτης.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεγία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική

Μπατζακάκης Δημήτριος Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος

Παναγίας Προυσσιώτισσας 4, Καρπενήσι, 36100, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 2237080046, 6936820582

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Βαρηκοΐα, εφαρμογές ακουστικών βαρηκοίας, Ιατρική Διατροφολογία, ΩΡΛ ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική

Αν οι μετρήσεις της βιταμίνης Β12 στον ορό βρεθούν εντός φυσιολογικών ορίων, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει λειτουργική έλλειψη είναι δυνατόν να μη προληφθεί η εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας.

Η λειτουργική ή μεταβολική έλλειψη είναι συνηθισμένη κατάσταση και υπάρχει στο  10%-40% του πληθυσμού. Διαφεύγει εύκολα της διάγνωσης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεραπευτεί εύκολα και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της γνωσιακής έκπτωσης και την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου στα ηλικιωμένα άτομα.

Μετρώντας μόνον τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 δεν αρκεί για τη διάγνωση της επάρκειας ή της έλλειψής της. Γιαυτό είναι απαραίτητο να μετρώνται τα επίπεδα της ολοτρανσκοβαλαμίνης ή των λειτουργικών βιοδεικτών  επάρκειας της βιταμίνης Β12, όπως το μεθυλμαλονικό οξύ  και η ολική ομοκυστείνη του πλάσματος [1].

Ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί, όταν δεν προσλαμβάνεται επαρκής βιταμίνη μέσω των τροφίμων (κυρίως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά) ή όταν ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να την χρησιμοποιήσει ορθά.

Συνήθως, η ανεπάρκεια ή η έλλειψη  της βιταμίνης Β-12 μπορεί να ανιχνευθεί εργαστηριακά, μετρώντας τα επίπεδά της στο αίμα.  Στα άτομα που βρίσκονται φυσιολογικές τιμές βιταμίνης Β12, αλλά επιδεικνύουν συμπτώματα και σημεία έλλειψης βιταμίνης Β12 γίνονται επιπρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις, μετρώντας τα επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος και της ομοκυστείνης.
Η υποκλινική έλλειψη βιταμίνης Β12 (συνήθως ορίζεται ως η ολική βιταμίνη Β12 στον ορό <200 pmol/L) υπάρχει ασυμπτωματικά ή με μάλλον ήπια γενικευμένα συμπτώματα, τα οποία συχνά λανθασμένα περιγράφονται ως ως άσχετες διαταραχές.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν τώρα επιβεβαιώσει ότι οιτιμές της βιταμίνης Β12 στον ορό έχουν έχουν περιορισμένη διαγνωστική αξία αν χρησιμοποιηθούν ως ο μοναδικός διαγνωστικός βιοδείκτης..Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον ορό δεν αντιπροσωπεύουν πάντοτε την έλλειψή της, ενώ μια σοβαρή λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να υπάρχει, ενώ τέχουν βρεθεί φυσιολογικά ή ακόμη και υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 του ορού [2].

Το μεθυλμαλονικό οξύ είναι μια χημική ένωση που αντιδρά με τη βιταμίνη Β-12 και παράγεται το συνένζυμο Α (CoA). Το συνένζυμο Α είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία. Όταν εμφανίζονται ανεπάρκεια ή έλλειψη της  βιταμίνης Β-12, αυξάνονται τα επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος. 

Η μέτρηση του μεθυλμαλονικού οξέος μέσω της δοκιμασίας μέτρησης του   μεθυλμαλονικού οξέος μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με μια υπάρχουσα έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ειδικά εάν η ανεπάρκεια Β-12 είναι ήπια ή μόλις αρχίζει.

Η δοκιμασία μέτρησης του  μεθυλμαλονικού οξέος είναι πιο ευαίσθητη από τη δοκιμασία μέτρησης της βιταμίνης Β12. 

 Η μέτρηση των επιπέδων του  μεθυλμαλονικού οξέος παραγγέλλεται συχνά μαζί με τη μέτρηση της βιταμίνης Β-12 ή για την αποσαφήνιση των διφορούμενων αποτελεσμάτων της μέτρησης της  βιταμίνης Β-12.

Επίσης εκτελείται συχνά μαζί με τη μέτρηση των επιπέδων της ομοκυστείνης.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα σημαντική χημική ένωση, η οποία βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα. 

Ο μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης γίνεται με τη συμμετοχή της βιταμίνης Β12. Συνεπώς όταν οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλές προκαλείται αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης [3].

Η συγκέντρωση της ολικής ομοκυστείνης στον ορό και το πλάσμα είναι ανεβασμένη στην έλλειψη φολικού και βιταμίνης Β12, ενώ του μεθυλμαλονικού οξέος στον ορό, το πλάσμα ή τα ούρα είναι ειδικός βιοδείκτης της λειτουργίας της βιταμίνης Β12[3].

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) και Β9 (φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ) οδηγούν επίσης σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης [4].



Τι είναι το μεθυλμαλονικό οξύ;

Το μεθυλμαλονικό οξύ (MMA) παράγεται συνήθως σε πολύ μικρές ποσότητες όταν πέπτονται  πρωτεΐνες και λίπη. Χρησιμεύει ως μια ενδιάμεση ένωση που πρέπει να διασπασθεί περαιτέρω σε ηλεκτρικό (succinate) από τη βιταμίνη Β12 . 

Όταν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, τα επίπεδα ΜΜΑ αυξάνονται τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα. Η μέτρηση των επιπέδων του ΜΜΑ στα ούρα διαβητικών ατόμων είναι ένας ευαίσθητος βιοδείκτης ανίχνευσης μιας πρώιμης πολυνευροπάθειας [5].

 

Πότε παραγγέλλει  γιατρός τη μέτρηση του μεθυλμαλονικού οξέος;

Επειδή, όταν η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ανεπάρκεια ή έλλειψη αυξάνουν οι συγκεντρώσεις του ΜΜΑ στο αίμα, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης Β12

Δεδομένου ότι το MMA συσσωρεύεται λόγω ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης Β12, χρησιμοποιείται ως λειτουργικός δείκτης της κατάστασης βιταμίνης Β12 [6].

Τα επίπεδα μεθυλμαλονικού οξέος αυξάνονται στα αρχικά στάδια μιας έλλειψης ή  ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, όταν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος. Η μέτρηση του ΜΜΑ μπορεί να επισημάνει εάν έχετε μια ήπια έλλειψη βιταμίνης Β12 την οποία αδυνατεί να προβάλλει μια τυπική μέτρηση της βιταμίνης Β12 [7].



Πότε πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα του ΜΜΑ;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία και συναίνεση για τα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα Β12 στον ανθρώπινο ορό αίματος. Άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, έχουν σημαντικά υψηλότερη φυσιολογική τιμή της βιταμίνης Β12, συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ιαπωνία, η μικρότερη φυσιολογική τιμή της βιταμίνης Β12 στον ορό του αίματος είναι 500 pg/ml [36].

Αυτή η τιμή είναι υπερδιπλάσια από την ελάχιστα αποδεκτή τιμή που είναι αποδεκτή στις ΗΠΑ, δηλαδή τα, 200 pg/ ml. Υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν ότι τα συνιστώμενα επίπεδα B12 των ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλά [37].

Εάν ακολουθούσαμε τις ιαπωνικές οδηγίες, θα εξακολουθούσαμε να είμαστε πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του συνιστώμενου εύρους των ΗΠΑ.

Διαγνωστικές εξετάσεις για την αποφυγή της έλλειψης ή ανεπάρκειας

Τα επίπεδα της Β12 στο αίμα μπορεί να μην είναι η πιο ακριβής εξέταση για τον προσδιορισμό της έλλειψής της [38].

Υπάρχει μια πολύ πιο συγκεκριμένη εξέταση αίματος με την οποία μπορεί να ανιχνευτεί η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και αυτή είναι η μέτρηση των επιπέδων του : μεθυλομαλονικού οξέος (MMA). Οι φυσιολογικές του τιμές ΜΜΑ είναι 0,07 έως 0,25 micromoles per litre (mcmol/L). Το εύρος των κανονικών τιμών μπορεί να διαφέρει ελαφρώς μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων.  Εάν αυτό το επίπεδο ΜΜΑ είναι υψηλό, τότε είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ότι τα επίπεδα Β12 είναι χαμηλά [39]

Tα ελλειπή ή ανεπαρκή επίπεδα Β12 οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα ΜΜΑ, αφού η ΜΜΑ απαιτεί τη Β12 για να μεταβολιστεί [40]. Γιαυτό είναι χρήσιμο να μετρώνται, τόσο τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, όσο και του ΜΜΑ.Τα επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος στον ορό του αίματος είναι ανεβασμένα όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12.


Η μέτρηση του μεθυλμαλονικού οξέος  στον ορό του αίματος δεν περιλαμβανόταν μέχρι τώρα  στις εξετάσεις ρουτίνας ελέγχου της κατάστασης της υγείας.

Συνήθως μετρώνται τα επίπεδα του ΜΜΑ  για την παρακολούθηση ατόμων  με φυσιολογικά επίπεδα Β12, αλλά αναφέρουν  συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί  το ΜΜΑ για τον έλεγχο της αποτελεσματικής δράσης ενός συμπληρώματος της βιταμίνης Β12.

Άλλοτε πάλι ή εξέταση του ΜΜΑ διενεργείται ταυτόχρονα με την εξέταση της ομοκυστεΐνης.

Αυτό γίνεται διότι, για το μεταβολισμό τόσο της ομοκυστεΐνης όσο και του ΜΜΑ απαιτείται η παρουσία της βιταμίνης Β12. 

Έχοντας υψηλό ΜΜΑ, υψηλή ομοκυστεΐνη και ελαφρώς χαμηλή βιταμίνη Β12 αυτό μπορεί να σημαίνει  μια πρώιμη ή ήπια έλλειψη  Β12.

Εκτός από το αίμα, το MMA μπορεί επίσης να μετρηθεί στα ούρα.

Τα νεογέννητα συχνά ελέγχονται  για υψηλά επίπεδα ΜΜΑ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση μιας σπάνιας μεταβολικής διαταραχής που ονομάζεται μεθυλμαλονική οξυναιμία.  Η μεθυλμαλονική οξυναιμία  είναι θανατηφόρα  σοβαρή ετερογενής διαταραχή του μεταβολισμού του μεθυλμαλονικού και της κοβαλαμίνης, πτωχής πρόγνωσης [8].

Τα άτομα που βρίσκονται σε  υψηλότερο κίνδυνο να έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Β12, και στα οποία πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα του μεθυλμαλονικού οξέος είναι τα εξής:

  • Οι μερικώς και ολικώς φυτοφάγοι  [9]. Τα άτομα αυτά πρέπει να μετρούν συχνά τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 για να προλαβαίνουν την εγκατάσταση της έλλειψής της. Πρέπει οπωσδήποτε να μετρούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστείνης, της ολοτρανσκοβαλαμίνης ΙΙ και του μεθυλμαλονικού οξέος.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες [9, 10], Αλκοολικά άτομα [11], Παχύσαρκα άτομα.
Τοχαμηλό επίπεδο βιταμίνης Β12 συσχετίστηκε με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, αλλά όχι με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και το φύλο. Η βιταμίνη Β12 συσχετίστηκε αρνητικά μόνο με τον δείκτη μάζας σώματος. [12].

Ηλικιωμένα άτομα: Τα ηλικιωμένα άτομαεμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, διότι περιορίζεται η αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο με την πάροδο της ηλικίας.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10% -15% των ατόμων άνω των 60 ετών και η εργαστηριακή διάγνωση βασίζεται συνήθως στα  χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό ή σε αυξημένα επίπεδα μεθυλμαλονικού οξέος και ομοκυστεΐνης στον ορό. Αν και τα ηλικιωμένα άτομα με χαμηλή κατάσταση βιταμίνης Β12 συχνά δεν διαθέτουν τα κλασικά σημεία και συμπτώματα έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, π.χ. μεγαλοβλαστική αναιμία, η ακριβής αξιολόγηση και θεραπεία σε αυτόν τον πληθυσμό είναι σημαντική [15].

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στα ηλικιωμένα άτομα είναι  η συχνή ανάπτυξη ατροφικής γαστρίτιδας και η αδυναμία έκκρισης του γαστρικού οξέος. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ενηλίκων ( στις Ηνωμένες Πολιτείες) και μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι οφείλεται σε μόλυνση από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ( H. Pylori) στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η έλλειψη γαστρικού οξέος στην ατροφική γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη μικροβίων του εντέρου και επηρεάζει την απορρόφηση μιας ποικιλίας μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β12. [13].

Ασθενείς με AIDS / HIV έχουν δυσαπορρόφηση της βιταμίνης β12, διότι  έχουν μειωμένη έκκριση του ενδογενούς παράγοντα.[14].

Άτομα που παίρνουν συστηματικά μετφορμίνη (Glucophage), όπως π.χ. οι διαβητικοί.Η ημερήσια λήψη μετφορμίνης σε δόση ≥1500 mg  θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης έλλειψης  βιταμίνης Β12.Τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στον ορό συσχετίστηκαν αρνητικά με τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, υποδηλώνοντας ότι η έλλειψη Β12, λόγω της χρήσης μετφορμίνης μπορεί να συμβεί σε επίπεδο ιστού (λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12) [16].

Άτομα που παίρνουν συστηματικά γαστροπροστατευτικά φάρμακα, όπως κάποια πραζόλη ή αναστολέα της αντλίας πρωτονίων (PPI) [παντοπραζόλη (Controloc), ραμπεπραζόλη (Pariet), ομεπραζόλη( Losec) εσομεπραζόλη (Nexium) ή κάποιο ανταγωνιστή των  Η2 ισταμινικών υποδοχέων, όπως η σιμετιδίνη(Tagamet), η φαμοτιδίνη ( Peptan)[17].

Φυσιολογικές τιμές του ΜΜΑ στο αίμα


Τα υγιή άτομα θα πρέπει να  έχουν MMA κάτω από 350 nmol / L (νανογραμμομόρια ανά λίτρο) ή 0,35 mcmol / L (μικρογραμμομόρια ανά λίτρο). Οι φυσιολογικές τιμές ποικίλουν από εργαστήριο σε εργαστήριο.

Το όριο που  δείχνει την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως, ομόφωνα.

Οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει  δείχνουν ότι τα επίπεδα των φυσιολογικών τιμών που μπορεί να κυμαίνονται από> 243 έως> 350 δείχνουν πιθανή έλλειψη Β12 [18, 19, 20].

Τα επίπεδα του ΜΜΑ στο αίμα μπορεί να αυξηθούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο  [21].

Τα επίπεδα ΜΜΑ στο αίμα τείνουν επίσης να αυξάνονται μετά το 40ό έτος, λόγω μειωμένης νεφρικής λειτουργίας (επηρεάζει την αποκάκρυνση του ΜΜΑ) και την κακή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 [22].



Ανίχνευση του ΜΜΑ στα ούρα

Οι φυσιολογικές τιμές του  ΜΜΑ στα ούρα είναι 0,4 - 2,5 μmol / mmol crt (μικρογραμμομόρια ανά mmol κρεατινίνης).Το κανονικό εύρος ποικίλει κάπως μεταξύ των εργαστηρίων.

Σύγκριση της μέτρησης του ΜΜΑ με τη μέτρηση των επιπέδων της Β12

Τα υπέρ της μέτρησης του ΜΜΑ

Στο ερώτημα αν είναι καλύτερα να μετρώνται τα επίπεδα του ΜΜΑ, αντί των επιπέδων της βιταμίνης Β12, η απάντηση είναι:

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με χαμηλά φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα μπορούν να παρουσιάσουν σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 στους ιστούς του σώματος, η οποία μπορεί να ανακαλυφθεί μετρώντας τα επίπεδα του  MMA [22].

Σε μια μελέτη 581 ασθενών με πολυνευροπάθεια (μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη σε πολλαπλά νεύρα, που οδηγεί σε αδυναμία, μούδιασμα και αίσθημα καυστικού πόνου, το 32% είχε πιθανή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αν και τα επίπεδα Β12 ήταν φυσιολογικά, το ΜΜΑ ήταν > 243 nmol / L. Σε αυτήν την ομάδα, η θεραπεία με βιταμίνη Β12 βελτίωσε τα συμπτώματα στο 43% των περιπτώσεων [19].

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν ότι οι ήπιες ελλείψεις βιταμίνης Β12 δεν χρειάζεται απαραιτήτως να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, καθώς σπάνια εξελίσσονται και γίνονται πιο σοβαρές. Επιπλέον, το MMA μπορεί να δείξει μόνο ανεπάρκεια Β12, αλλά δεν αντικατοπτρίζει ούτε τη σοβαρότητα ούτε την εξέλιξη της ανεπάρκειας .

Για παράδειγμα, με μια μελέτη παρακολουθήθηκαν  432 ηλικιωμένα άτομα που είχαν αυξημένο το ΜΜΑ αλλά δεν θεραπεύτηκαν με βιταμίνη Β12. 

Αρχικά, οι υψηλές τιμές ΜΜΑ δεν προδικάζουν περαιτέρω αύξηση της σοβαρότητας ή των συμπτωμάτων ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ακόμη και 1 - 4 χρόνια αργότερα [23].

Η μέτρηση του MMA στον ορό του αίματος είναι μια ευαίσθητη εξέταση και τα περισσότερα άτομα με υψηλό το ΜΜΑ έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 [24]

Ωστόσο, η μέτρηση του ΜΜΑ δεν είναι μια ειδική εξέτασδη, διότι μπορεί να ανιχνευτούν υψηλές τιμές του ΜΜΑ εξ αιτίας και άλλων αιτίων, εκτός της  έλλειψης βιταμίνης Β12.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο MMA που ΔΕΝ συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα Β12, γι ' αυτό η δοκιμή δεν συνιστάται σε ηλικιωμένους [25].

Τέλος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια γενετική μετάλλαξη σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής (στο γονίδιο HIBCH ) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ΜΜΑ κατά σχεδόν 50% ανεξάρτητα από τα επίπεδα βιταμίνης Β12 [20].

Συμπέρασμα

Μια μέτρηση του  MMA μπορεί να είναι χρήσιμη εκτός από τη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12.


Αιτίες αύξηση του μεθυλμαλονικού οξέος

Έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης  Β12. Συχνότερα οφείλεται σε κακή διατροφή, δυσαπορρόφηση της, λήψη φαρμάκων που εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 )π.χ. μετφορμίνη, πραζόλες) [26].

Κακή λειτουργία των νεφρών. Οι νεφροί που δεν λειτουργούν σωστά δεν μπορούν να φιλτράρουν το MMA στα ούρα, προκαλώντας τη συσσώρευση του στο αίμα [22].

Βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου [27] στο σύνδρομο βραχέος εντέρου  [28].

Κοινές αβλαβείς γενετικές μεταλλάξεις [20].

Γενετικές διαταραχές [22].

Αν βρεθούν αυξημένες τιμές του ΜΜΑ πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο θεράπων ιατρός.

Το αυξημένο ΜΜΑ αποτελεί παραγοντα κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Το MMA παρεμβαίνει στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια και μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και τους νεφρούς [22].

Το το υψηλό MMA έχει συσχετιστεί με:

Επιδείνωση της γνωσιακής λειτουργίας και της σωματικής δραστηριότητας των ηλικιωμένων (> 200 άτομα) [29].

Απώλεια ακοής (93 άτομα) [30].

Πρώιμη νευρική βλάβη στον διαβήτη. Το μεθυλομαλονικό οξύ στα ούρα συσχετίζεται με τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό σε άτομα με διαβήτη και είναι ένας ευαίσθητος δείκτης πρώιμης πολυνευροπάθειας [31].

Αυξημένος νευροπαθητικός πόνος στη νόσο του Πάρκινσον (58 άτομα). Τα αυξημένα επίπεδα του ΜΜΑ στον ορό έχουν σχετιστεί θετικά με τη σοβαρότητα του νευροπαθητικού πόνου και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρήσιμος δείκτης στην εκτίμηση της περιφερικής νευροπάθειας στη νόσο του Πάρκινσον [32].



Πως μπορεί να μειωθεί το ΜΜΑ;

Εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ΜΜΑ αλλά φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12, ο θεράπων ιατρός αποφασίζει και θα προτείνει τη δέουσα αγωγή.

Εάν επιβεβαιωθεί η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 συνιστάται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Β12, ή η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β12, προτιμώντας το συνδυασμό μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης [Dr Gkelis Vitamin B12 drops] που λαμβάνονται υπογλωσσίως σε δόση 8-16 σταγόνων, καταργώντας έτσι τις επώδυνες ενδομυικές ενέσεις απλής βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνης).

Βασικά εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

Κατανάλωση περισσοτέρων τροφίμων πλούσιων σε  βιταμίνη Β12 ζωικής προέλευσης, όπως κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά, γιαούρτι και γάλα. Η βιταμίνη Β12 που βρίσκεται στα αυγά απορροφάται ελάχιστα, καθιστώντας τα αυγά μια λιγότερο ιδανική πηγή βιταμίνης Β12 [33]. Υπενθυμίζεται  ότι, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλείται συχνά από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, οπότε απλές απλές διατροφικές αλλαγές είναι απίθανο να βοηθήσουν. Γιαυτό επιδιώκεται η διάγνωση της υποκείμενης έλλειοψης βιταμίνης Β12 σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.ης αιτίας.

Διακοπή ή ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών, διότι το οινόπνευμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 [34].

Διακοπή του καπνίσματος.Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λαμβάνουν χρονίως μετφορμίνη και καπνίζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. [35]. Οι καπνιστές έχουν  υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης και πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, υποδηλώνοντας ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Οι ερευνητές  έχουν υποθέσει ότι οι τοξικές ουσίες που είναι εγγενείς στα τσιγάρα απενεργοποιούν τη βιταμίνη Β12.



Χαμηλό μεθυλμαλονικό οξύ

Το χαμηλό MMA δεν έχει γνωστές επιπτώσεις στην υγεία.

Βιβλιογραφική Τεκμήριωση

1. Spence JD. Metabolic vitamin B12 deficiency: a missed opportunity to prevent dementia and stroke. Nutr Res. 2016 Feb;36(2):109-16. 

2. Hannibal L, Lysne V, Bjørke-Monsen AL, Behringer S, Grünert SC, Spiekerkoetter U, Jacobsen DW, Blom HJ. Biomarkers and Algorithms for the Diagnosis of Vitamin B12 Deficiency. Front Mol Biosci. 2016 Jun 27;3:27. 

3. Bjørke Monsen AL, Ueland PM. Homocysteine and methylmalonic acid in diagnosis and risk assessment from infancy to adolescence. Am J Clin Nutr. 2003 Jul;78(1):7-21. 

4. Lewerin C, Nilsson-Ehle H, Matousek M, Lindstedt G, Steen B. Reduction of plasma homocysteine and serum methylmalonate concentrations in apparently healthy elderly subjects after treatment with folic acid, vitamin B12 and vitamin B6: a randomised trial.Eur J Clin Nutr. 2003 Nov;57(11):1426-36. 

5. Ai-li Sun, Yi-hong Ni,  Xiao-bo Li,  Xiang-hua Zhuang,  Yuan-tao Liu,  Xin-hua Liu, and Shi-hong Chen.Urinary Methylmalonic Acid as an Indicator of Early Vitamin B12 Deficiency and Its Role in Polyneuropathy in Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2014; 2014: 921616.

6. Yetley EA, et al., Picciano MF .Biomarkers of vitamin B-12 status in NHANES: a roundtable summary. Am J Clin Nutr. 2011 Jul; 94(1):313S-321S.[PubMed] [Ref list]

7.Stabler SP.Clinical practice. Vitamin B12 deficiency.N Engl J Med. 2013 Jan 10; 368(2):149-60.[PubMed] [Ref list]

8. Zhou X, Cui Y, Han J. Methylmalonic acidemia: Current status and research priorities. Intractable Rare Dis Res. 2018 May;7(2):73-78. 

9. Carol L Zeuschner , Bevan D Hokin , Kate A Marsh , Angela V Saunders , Michelle A Reid , Melinda R Ramsay  Vitamin B₁₂ and vegetarian diets. Med J Aust, . 2013 Aug 19;199(S4):S27-32.

10. Sajin Bae , Allyson A West , Jian Yan  Xinyin Jiang , Cydne A Perry , Olga Malysheva , Sally P Stabler , Robert H Allen , Marie A Caudill . Vitamin B-12 Status Differs among Pregnant, Lactating, and Control Women with Equivalent Nutrient Intakes. J Nutr . 2015 Jul;145(7):1507-14.  

11. Jan Willem R Pott .Detection of vitamin B12 deficiency in alcohol abuse Acta Ophthalmol. . 2014 Feb;92(1):e76-7.  doi: 10.1111/aos.12076. Epub 2013 Feb 11.

12. Davut Baltaci  Ali KutlucanYasemin TurkerAylin YilmazSerkan KaracamHarun DelerTaner UcgunIsmail Hamdi Kara. Association of vitamin B12 with obesity, overweight, insulin resistance and metabolic syndrome, and body fat composition; primary care-based study. Med Glas (Zenica) . 2013 Aug;10(2):203-10.

13. J R Saltzman 1R M Russell. The aging gut. Nutritional issues. Gastroenterol Clin North Am. . 1998 Jun;27(2):309-24. doi: 10.1016/s0889-8553(05)70005-4.

14. B C Herzlich 1T D SchianoZ MoussaE ZimbalistG PanagopoulosA AstI Nawabi Decreased intrinsic factor secretion in AIDS: relation to parietal cell acid secretory capacity and vitamin B12 malabsorption. Am J Gastroenterol. 1992 Dec;87(12):1781-8.

15.H W Baik , R M Russell.Vitamin B12 deficiency in the elderly. Annu Rev Nutr. 1999;19:357-77. doi: 10.1146/annurev.nutr.19.1.357.

16.Jiwoon KimChul Woo AhnSungsoon Fang , Hye Sun LeeJong Suk Park. Association between metformin dose and vitamin B12 deficiency in patients with type 2 diabetes. Medicine (Baltimore). 2019 Nov;98(46):e17918.  

17. Lam JR, Schneider JL, Zhao W, Corley DA. Proton pump inhibitor and histamine 2 receptor antagonist use and vitamin B12deficiency. JAMA. 2013 Dec 11;310(22):2435-42.

18.  Sergey N FedosovAlex BritoJoshua W MillerRalph GreenLindsay H Allen. Combined indicator of vitamin B12 status: modification for missing biomarkers and folate status and recommendations for revised cut-points. Clin Chem Lab Med. . 2015 Jul;53(8):1215-25.



19.Rachel A Nardin 1Amy N H AmickElizabeth M Raynor .Vitamin B(12) and methylmalonic acid levels in patients presenting with polyneuropathy. Muscle Nerve . 2007 Oct;36(4):532-5.

20. Anne M. Molloy,et al . A Common Polymorphism in HIBCH Influences Methylmalonic Acid Concentrations in Blood Independently of Cobalamin.Am J Hum Genet. 2016 May 5; 98(5): 869–882.

21.Rihwa ChoiSunkyu Choi, Yaeji Lim,  Yoon Young Cho,  Hye Jeong Kim,  Sun Wook Kim, Jae Hoon Chung, Soo-young Oh, and Soo-Youn Lee * A Prospective Study on Serum Methylmalonic Acid and Homocysteine in Pregnant Women.Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 797.

22. Vijay Ganji1,* and Mohammad R. Kafai2 Population Reference Values for Serum Methylmalonic Acid Concentrations and Its Relationship with Age, Sex, Race-Ethnicity, Supplement Use, Kidney Function and Serum Vitamin B12 in the Post-Folic Acid Fortification Period.Nutrients. 2018 Jan; 10(1): 74.

23.A M Hvas 1J EllegaardE Nexø. Increased plasma methylmalonic acid level does not predict clinical manifestations of vitamin B12 deficiency. Arch Intern Med . 2001 Jun 25;161(12):1534-41.

24. D G Savage 1J LindenbaumS P StablerR H Allen. Sensitivity of serum methylmalonic acid and total homocysteine determinations for diagnosing cobalamin and folate deficiencies. Am J Med. 1994 Mar;96(3):239-46.

25.Edward Valente 1John M ScottPer-Magne UelandConal CunninghamMiriam CaseyAnne M Molloy. Diagnostic accuracy of holotranscobalamin, methylmalonic acid, serum cobalamin, and other indicators of tissue vitamin B₁₂ status in the elderly. Clin Chem . 2011 Jun;57(6):856-63.

26. Mattijs Out , Adriaan KooyPhilippe LehertCasper A SchalkwijkCoen D A Stehouwer .Long-term treatment with metformin in type 2 diabetes and methylmalonic acid: Post hoc analysis of a randomized controlled 4.3year trial. J Diabetes Complications . 2018 Feb;32(2):171-178.

27.Andrew C. Dukowicz, MD, Brian E. Lacy, PhD, MD, and Gary M. Levine, MD Small Intestinal Bacterial Overgrowth. A Comprehensive Review.  Gastroenterol Hepatol (N Y). 2007 Feb; 3(2): 112–122.

28. Lissette Jimenez1Danielle A Stamm2Brittany Depaula3Christopher P Duggan3 Is Serum Methylmalonic Acid a Reliable Biomarker of Vitamin B12 Status in Children with Short Bowel Syndrome: A Case Series. J Pediatr. 2018 Jan;192:259-261.  

29. Catharina Lewerin 1Michael MatousekGunilla SteenBoo JohanssonBertil SteenHerman Nilsson-Ehle . Significant correlations of plasma homocysteine and serum methylmalonic acid with movement and cognitive performance in elderly subjects but no improvement from short-term vitamin therapy: a placebo-controlled randomized study. Am J Clin Nutr . 2005 May;81(5):1155-62.

30. Sohyun Park 1Mary Ann JohnsonKelly Shea-MillerAlbert R De ChicchisRobert H AllenSally P Stabler .Age-related hearing loss, methylmalonic acid, and vitamin B12 status in older adults. J Nutr Elder . 2006;25(3-4):105-20.

 31.Ai-li Sun , Yi-hong Ni , Xiao-bo Li  Xiang-hua Zhuang , Yuan-tao Liu , Xin-hua Liu , Shi-hong Chen . Urinary methylmalonic acid as an indicator of early vitamin B12 deficiency and its role in polyneuropathy in type 2 diabetes . J Diabetes Res . 2014;2014:921616.



32.Jin-Sung Park , Donghwi Park , Pan-Woo Ko , Kyunghun Kang , Ho-Won Lee  Serum methylmalonic acid correlates with neuropathic pain in idiopathic Parkinson's disease .Neurol Sci . 2017 Oct;38(10):1799-1804.

33. Fumio Watanabe 1 Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood) . 2007 Nov;232(10):1266-74.

34. J LindenbaumC S Lieber .Alcohol-induced malabsorption of vitamin B12 in man.Nature. 1969 Nov 22;224(5221):806.

35. Adnan Khan 1Ihtesham Shafiq 1Mohammad Hassan Shah 2 Prevalence of Vitamin B12 Deficiency in Patients with Type II Diabetes Mellitus on Metformin: A Study from Khyber Pakhtunkhwa. Cureus . 2017 Aug 18;9(8):e1577.

36.Y MitsuyamaH Kogoh. Serum and cerebrospinal fluid vitamin B12 levels in demented patients with CH3-B12 treatment--preliminary study. Jpn J Psychiatry Neurol. 1988 Mar;42(1):65-71.

37. M GoodmanX H ChenD Darwish. J Am Geriatr Soc. 1996 Oct;44(10):1274-5.Are U.S. lower normal B12 limits too low?

38.Robert Clarke. B-vitamins and prevention of dementia. Proc Nutr Soc. 2008 Feb;67(1):75-81.

39.Wolfgang Herrmann kchwher@uniklinik-saarland.de.">1Rima Obeid. Cobalamin deficiency. Subcell Biochem. 2012;56:301-22.

40. Robert Oh roboh98@yahoo.com">1, David L Brown. Vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician. 2003 Mar 1;67(5):979-86.

 

 



 





 





 











 





 











 







 








Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.